UA-162404855-1

Yıldırım nedir? Dünya yıldırım haritası ne işe yarar?

Added Date 11.03.2019

Dünya yıldırım haritası

 

Yıldırım Nedir?

Yıldırım, bir bulutun içinde, bulutlar arasında veya bir bulutla yer arasında oluşan ani bir yüksek voltaj boşalmasıdır. Küresel olarak, her saniye yaklaşık 40 ila 50 şimşek şimşek ya da yılda yaklaşık 1,4 milyar şimşek çakmaktadır. Bu elektriksel boşalmalar güçlü ve ölümcüldür.

Her yıl, yıldırım düşmesi insanları, hayvanları ve vahşi yaşamı öldürür. Her yıl yıldırım binalara, iletişim sistemlerine, elektrik hatlarına ve elektrikli ekipmanlara verilen zararlardan milyarlarca dolara mal olmaktadır. Bu nedenlerden ötürü, dünya genelinde yıldırım dağılımını gösteren haritalar ekonomik, çevresel ve güvenlik için önemlidir.

Dünya Yıldırım Aktivitesinin Haritalanması

Dünyada şimşek dağılımı tekdüze değildir. Yıldırım ve buna bağlı gök gürültülü fırtınalar için ideal koşullar, ılık, nemli havanın yükseldiği ve yukarıda soğuk hava ile karıştığı durumlarda meydana gelir.

NASA, yıldırımı tespit etmek için tasarlanmış sensörlerle Dünyayı yörüngeye getiren uydulara sahiptir. Bu uydulardan elde edilen veriler Dünya'ya iletilir ve zaman içinde yıldırım aktivitesinin coğrafi bir kaydını oluşturmak için kullanılır. Bu sayfadaki haritalar, alan birimi başına düşen yıllık ortalama yıldırım yanıp sönme sayısına dayanmaktadır. Bu veriler haritaları oluşturmak için aşağıda coğrafi olarak çizilmiştir. 

Karada, okyanusa göre çok daha fazla yıldırım meydana gelir, çünkü günlük güneş ışığı kara yüzeyini okyanustan daha hızlı ısıtır. Isıtılmış kara yüzeyi, üstündeki havayı ısıtır ve ılık hava, havada soğuk hava ile karşılaşacak şekilde yükselir. Farklı sıcaklıktaki hava kütleleri arasındaki etkileşim, fırtınaları ve şimşekleri uyarır.

Haritalar aynı zamanda ekvatorun yakınında kutuplardakinden daha fazla yıldırım meydana geldiğini gösteriyor. Kutuplarda çok az yıldırım vardır çünkü beyaz kar ve buzla kaplı yüzeyleri güneş tarafından etkin bir şekilde ısınmadan taşınırlar. Polar havada da çok az nem var. Bu faktörler, kutupların yakınında üretilen yıldırım miktarını önemli ölçüde azaltır.

Yıldırım ve yıldırım haritalaması hakkında daha fazla bilgi için, NASA'nın Yıldırım ve Atmosferik Elektrik Araştırma Merkezi'ni ziyaret ediniz.

 

 Dünya yıldırım haritası nedir?

 

yıldırım nedir elektrik sistemelerine nasıl zarar verir

 

Dünya Yıldırım Haritası: Yukarıdaki haritada, 1995 ve 2002 yılları arasında NASA'nın Tropik Yağış Ölçüm Misyonu uydusunda Yıldırım Görüntüleme Sensörü tarafından toplanan verilere dayanarak, kilometre kareye düşen yıllık ortalama yıldırım sayısı gösterilmektedir. Ortalama birden az aktivitenin gerçekleştiği yerler (ortalama) Her yıl gri veya açık mor renkte gösterilmiştir.. En çok yıldırım çarpması olan yerler koyu kırmızı- siyah renkte gösterilmiştir. 

Dünya genelinde yıldırımların canlı haritalaması için, lütfen www.lightningmaps.org adresini ziyaret ediniz.

Polipar, 30 yıllık deneyimle yüksek yıldırım koruması sağlar.

Daha fazla bilgi için teknik@polipar.com.tr

Software&Design OMEDYA
All Rights Belong To Polipar
UA-162404855-1